КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, V-та Міжнародна науково-практична конференція «ЗНАННЯ. ОСВІТА. ОСВІЧЕНІСЬ» в умовах трансформації цивілізаційних процесів - 2020

Розмір шрифта: 
Електронні інновації в охороні здоров’я. Досвід застосування в умовах нових викликів
Наталія Валеріївна Коробчинська

Остання редакція: 2020-09-30

Анотація


Анотація. Завдяки стрімкому розвитку інформаційних технологій та електронних інновацій відбувається впровадження нових можливостей діяльності в сфері охорони здоров’я. На сьогодні інформатизація галузі охорони здоров’я, створення та діяльність автоматизованих робочих місць в закладах охорони здоров’я є стратегічним напрямком та важливим рушієм змін системи охорони здоров’я в цілому. Галузь охорони здоров’я розвивається разом з розвитком інформаційних технологій від використання окремих можливостей комп’ютерних програм до впровадження медичних інформаційних систем.

Галузь охорони здоров’я діє в умовах суттєвого навантаження, зумовленого трансформацією галузі охорони здоров’я та нових викликів, які пов’язані з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19 та неепідемічних захворювань, діяльністю в умовах карантинних заходів. В свою чергу, на етапі впровадження інформаційних технологій, вони стають додатковим чинником навантаження на галузь, зокрема фінансового, організаційного, навчального тощо. Виникає потреба у дослідженні результатів та оцінці впливу на діяльність медичної галузі впроваджених електронних інновацій.

Мета статті в практичному аспекті дослідити які електронні інновації впроваджені в галузі охорони здоров’я та яким чином вони впливають на діяльність галузі охорони здоров’я в межах Вінницької міської об’єднаної територіальної громади. Встановлено, що медична галузь охорони здоров’я Вінницької міської об’єднаної територіальної громади має вагомий практичний досвід використання інформаційних технологій для організації надання медичної допомоги населенню громади, найбільш масштабно – з 2011 року, коли була розпочата інформатизація галузі охорони здоров’я міста та створення єдиної медичної електронної картки пацієнта. З’ясовано, що інформаційні технології на рівні міста були впроваджені до зростання навантаження на систему охорони здоров’я, що дозволило ефективно адаптуватись до реформування та нових викликів.


Ключові слова


система охорони здоров’я; електронні інновації; інформатизація; медичні дані; публічне управління

Повний текст: PDF