КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, 
Перспективи розвитку машинобудування та транспорту-2025

Розмір шрифта: 
РОЗРОБКА СИСТЕМИ ОЦІНКИ ЯКІСНОГО СТАНУ ВИРО-БІВ МАТЕМАТИЧНИМ МОДЕЛЮВАННЯМ МЕТОДОМ ФАКТОРНИХ ПРОСТОРІВ
Ігор Павлович Паламарчук

Остання редакція: 2025-06-23

Анотація


Серед основних проблем оцінки якісного стану виробів можна відзначити труднощі комплексної оцінки при застосуванні параметрів, які істотно різняться за своєю фізико-механічноб або хіміко-біологічною природою. Зокрема, існуючі математичні моделі якості харчової продукції обмежуються лише аналізом органолептичних характеристик, що реалізовується створенням та колегіальним рішенням спеціальної експертної комісії. Така структура оцінки викликає певні труднощі організаційного характеру та має явно виражений суб’єктивний характер, практично не опирається на цифрову інформацію, що є у наявності на основі результатів експериментальних досліджень. Тому метою наукової роботи стало розробка та апробація математичних моделей якісного стану, що можуть мати лінійну, плоску та просторову візуалізацію. Розроблені математичні моделі відзначаються  простотою складання та високою наочністю, можливістю обробки достатньо великого обсягу інформації, застосування необмеженої кількості параметрів для порівняльної оцінки. Використані критерії оцінки представлені безрозмірними  комплексами, що дозволяють об’єктивно оцінювати факторний простір як за різноплановими самостійними параметрами, так і за розгалуженими сімействами споріднених характеристик. Представлені методи математичного аналізу нівелюють її суб’єктивний характер, що у цілому дозволяє значно поліпшити адекватність оцінки стану продукції.


Ключові слова


моделі якості; лінійна, плоска та просторова візуалізація; якісні та нормативні параметри; безрозмірні комплекси.

Посилання


  1.  Паламарчук І. П., Загорко  Н. П., Яременко Я. В., Сватова Н.С. Математичні моделі якості м’ясопродуктів з рослинними домішками // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету: наукове фахове видання / ТДАТУ; гол. ред. д.т.н., проф. В. М. Кюрчев. – Запоріжжя: ТДАТУ, 2024. Вип. 24, т. 3. С. 177-187. DOI: 10.32782/2078-0877-2024-24- Palamarchuk, Igor P., Adamchuk, Leonora, Palamarchuk, Vladyslav I., ... T., Hutsol, Taras, O., Bezaltychna, Olena
  2. Assessment of the Ecological Safety of Honey with the Help of “Factor Area” Models. Sustainability (Switzerland), 2024. https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57208018791
  3.  Palamarchuk, I.Mushtruk, M., Piddubny, V., Tkachenko H.,…Modeling of the qualitative state of oilseeds from soybean seeds by multifactorial analysis of factor areas. Scifood, vol.19, 2025. https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57208018791

Повний текст: PDF