КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, КУСС-2022

Розмір шрифта: 
Підвищення енергооефективності розподільних електричних мереж з використанням промислових накопичувачів енергії
Максим Вікторович Затхей, Володимир Володимирович Кулик

Остання редакція: 2022-11-04

Анотація


Сучасні електричні мережі були спроектовані із врахуванням старих вимог, які передбачали, що більшу частину необхідної енергії забезпечували великі генеруючі станції, підключені до розподільчої мережі. В свою чергу, розподільні мережі,  були сплановані для розміщення точок споживання, а не розподілену генерацію. Значне збільшення обсягів виробленої сонячної та вітрової енергії, а також впровадження нових типів навантаження, таких як електромобілі, призводять до серйозних змін у розподільчих мережах. Саме через це оператори системи розподілу (ОСР) вже сьогодні змушені вирішувати нові технічні проблеми, особливо у зв'язку з непередбачуваним характером сонячної та вітрової енергії та зарядних станцій електромобілів.

Промислові накопичувачі енергії (BESS) можуть посилити надійність роботи мережі. Проте їх переваги та економічна доцільність не до кінця зрозумілі та досліджені. Враховуючи це, сучасна економічна політика може перешкоджати розвитку таких систем. Не беручи до уваги те, що розроблено безліч технологій зберігання енергії, у цій роботі основна увага приділяється системам зберігання енергії на основі акумуляторів. Завдяки своїй гнучкості та очікуваному зниженню вартості, акумуляторні системи зберігання енергії (BESS) привернули увагу наукової спільноти, що призвело до появи значної кількості досліджень.

Технічні аспекти, такі як складові BESS, функціональність, планування, управління та встановлення, зазвичай вивчаються та розглядаються незалежно один від одного.