КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, КУСС-2022

Розмір шрифта: 
СИСТЕМА ВИПЕРЕДЖУВАЛЬНОГО КЕРУВАННЯ ПЕРЕТОКАМИ РЕАКТИВНОЇ ПОТУЖНОСТІ В РОЗПОДІЛЬНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖАХ
Володимир Кулик, Олександр Бурикін, Андрій Поліщук

Остання редакція: 2022-11-02

Анотація


Сучасні розподільні електромережі (РЕМ) характеризуються зростанням стохастичної складової у споживанні електроенергії та появою двосторонніх потоків енергії. Разом з тим, підвищуються вимоги до забезпечення надійності та якості електроенергії. 

З приєднанням до електромереж розосереджених джерел енергії особливо гостро постала проблема автоматизації керування режимами мереж, зокрема джерелами реактивної потужності. Вдосконалення керування перетоками реактивної потужності в РЕМ сприяє підвищенню якості та енергоефективності їх експлуатації. 

Традиційно для організації керування потоками реактивної потужності в РЕМ використовуються джерела реактивної потужності з локальними системами автоматичного керування. Їх налагоджувальні параметри оптимізуються на основі методів лінійного і нелінійного програмування. Недоліком підходу є те, що він забезпечує локальну оптимізацію параметрів РЕМ без отримання загальносистемного ефекту.

Отже, актуальною виявляється задача вдосконалення методів та засобів оптимізації перетікань реактивної потужності в розподільних електромережах, що мають значну добову волатильність генерування та споживання електроенергії.

У доповіді наведено результати досліджень щодо можливості проактивного визначення налаштувань локальних САК для забезпечення оптимальних перетікань реактивної потужності з огляду на втрати електроенергії в РЕМ.  

Для розв’язання задачі в роботі використано відтворення оптимальних параметрів ЕМ на основі принципу найменшої дії у трактуванні Гамільтона-Остроградського. Для дослідження кореляції між оптимальною потужністю засобів КРП та локальним споживанням реактивної потужності використано квадрат коефіцієнта Пірсона.