КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, КУСС-2022

Розмір шрифта: 
ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНЕ КООРДИНАЦІЙНЕ КЕРУВАННЯ РОЗПОДІЛЕНИМИ КІБЕР-ФІЗИЧНИМИ СИСТЕМАМИ З НЕПЕРЕРВНИМИ ОБ'ЄКТАМИ
Марія Юхимчук

Остання редакція: 2022-11-01

Анотація


Розподілені системи керування набувають все більшого поширення. Ускладнення і бурхливий розвиток розподілених систем управління (РСУ) особливо прискорився із здешевленням та мініатюризацією мікроконтролерів. Існуючі методи для розв’язання задач координаційного керування технологічними об’єктами орієнтовані на конкретні технології і не дають загального системного розв’язку проблеми координаційного керування кібер-фізичними системами з неперервними об’єктами.  Окремим складним випадком задач координації є керування багатозональними неперервними розподіленими об’єктами, в яких спостерігається суттєвий взаємний вплив сусідніх зон.

Тому, метою роботи є підвищення ефективності координаційного управління кібер-фізичними системами шляхом розроблення і впровадження нових принципів, методів та алгоритмів.

В роботі розроблений метод децентралізованої координації керування розподіленими кіберфізичними системами з неперервними об'єктами, розроблена модель неперервного виробничого об’єкта, розроблена модель РКФС з неперервним виробничим об’єктом і ресурсним керуванням станом у формі двохпотокового графа, запропоновано показник рівня координації, удосконалено критерій координації РКФС з неперервними виробничими об’єктами, удосконалено метод прогнозування стану розподілених кібер-фізичних систем з неперервними об'єктами, розвинуто принцип ближньої дії при децентралізованій координації керування розподіленими кіберфізичними системами з неперервними об'єктами.

В роботі розроблена: методику прогнозування стану розподіленого об’єкта; модифікований алгоритм кластеризації за методом найближчого сусіда; хвильовий алгоритм координації розподілених кібер-фізичних систем з неперервними об'єктами; систему імітаційного моделювання розподілених кібер-фізичних систем з неперервними об'єктами.

Отже в роботі зроблений суттєвий внесок в розв’язанні проблеми координації в розподілених кібер-фізичних системах керування неперервними виробничими об’єктами