КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, КУСС-2022

Розмір шрифта: 
ОПТИМАЛЬНЕ КЕРУВАННЯ ПЕРЕСУВНИМИ НАГРІВАЧАМИ ЗА КРИТЕРІЄМ БАЛАНСУВАННЯ НАВАНТАЖЕННЯ
Марія Юхимчук, Володимир Михайлович Дубовой

Остання редакція: 2022-10-31

Анотація


Використання пересувних нагрівачів для забезпечення теплового комфорту приміщень суттєво збільшує навантаження на внутрібудинкові мережі. Ця проблема ускладнюється нерівномірністю роботи нагрівачів у часі, зокрема при використанні їх у робочих приміщеннях на початку робочого дня. Це зумовлює актуальність задачі координаційного керування роботою пересувних нагрівачів.

Метою роботи є зменшення пікових навантажень при використанні пересувних нагрівачів.

В роботі пропонується розв’язання задачі на основі застосування системи Mobile Smart Heaters (MSH). Система MSH передбачає обладнання кожного пересувного нагрівача контролером, який забезпечує зв’язок і обмін даними з іншими MSH, керування потужністю і графіком роботи нагрівачів, здійснює оптимізацію і децентралізовану координацію MSH. Для оптимізації режимів роботи MSH за критерієм рівномірності навантаження на мережу розроблений підхід, який передбачає розбиття множини MSH на кластери. Критерієм розбиття на кластери є величина впливу MSH на центр кластера. На відміну від децентралізованої координації за критерієм мінімальної похибки регулювання температури, в цій задачі здійснюється кластеризація на кластери, що не перетинаються. Алгоритм керування передбачає, що у кожний момент часу у кожному кластері сумарна потужність нагрівачів не більше заданої.

Запропонований підхід дозволяє підвищити рівномірність навантаження на внутрібудинкову мережу при забезпеченні комфортного теплового режиму у приміщенні.