КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, КУСС-2022

Розмір шрифта: 
Алгоритм визначення місць встановлення реклоузерів в розгалужених розподільних електричних мережах
Михайло Йосипович Бурбело, Юрій Васильович Лобода, Руслан Олександрович Слободян

Остання редакція: 2022-10-31

Анотація


Повітряні лінії 10 кВ виконані, як правило, за радіальною схемою з алюмінієвими неізольованими проводами на залізобетонних опорах з середньою протяжністю 15 км і в деяких випадках можуть досягати 40 км (дані по Хмельницькому РЕМ). В даних мережах практично не використовуються пристрої автоматичного секціонування та резервування, що зумовлює відключення всіх споживачів, які живляться від даних ПЛ, при виникненні аварійних ситуацій. Для прикладу, ПЛ-10 Ф-5 Хмельницького РЕМ протяжністю 23 км, розрахункове значення SAIDI становить 714 хв, а відповідно до  постанови НКРЕКП №1175 значення показника SAIDI для сільський мереж не повинно перевищувати 300 хв.

Для підвищення надійності електропостачання використовують реклоузери. Використання реклоузерів дає змогу зменшити кількість знеструмлених споживачів при коротких замиканнях шляхом секціонування повітряної лінії електропередачі та можливості резервування її з іншої підстанції на період ремонтних робіт пошкоджених ділянок ПЛ. Деякі оператори системи розподілу йдуть шляхом заміни лінійних роз’єднувачів, які комутують оперативно-виїзні бригади, але даний підхід не завжди відповідає оптимальному розміщенню реклоузерів для забезпечення максимального ефекту покращення показників надійності, зокрема, за використання індикаторів коротких замикань.

Запропоновано метод визначення оптимального місця розташування реклоузерів в розподільних електричних мережах з урахуванням встановлення індикаторів коротких замикань, що забезпечить найбільший ефект покращення показників надійності електропостачання. Даний метод базується на використанні матриці шляхів, що дає змогу автоматизувати розрахунок показника SAIDI в залежності від місця встановлення реклоузера і кількості індикаторів коротких замикань.