КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, КУСС-2022

Розмір шрифта: 
Врахування статистичної та експертної інформації в медичних системах підтримки прийняття рішень
Анатолій Іванович Поворознюк, Оксана Анатоліївна Поворознюк

Остання редакція: 2022-10-31

Анотація


На основі аналізу методів, що використовуються для побудови діагностичного вирішального правила (ВП) у системах підтримки прийняття діагностичних рішень в медицині, запропоновано складові комбінованого ВП, які виражають два підходи до формулювання діагностичного висновку: об'єктивна складова, яка заснована на аналізі навчальної вибірки, та суб'єктивна складова, яка заснована на експертній інформації про структуру симптомокомплексів.

Мета дослідження – синтез комбінованого ВП на основі методу порівняння з прототипом, який враховує як об'єктивну, так і суб'єктивну складову процесу постановки діагнозу.

У роботі розроблено математичну модель комбінованого ВП та обґрунтовано вибір його складових. В якості об'єктивної складової обраний метод порівняння з прототипом, в якому стани, що діагностуються (перелік діагнозів у заданій предметній області медицини) представляються їх прототипами в просторі ознак. В якості прототипу кожного класу розраховується геометричний центр угруповання класу.

Формалізовано експертну інформацію про структуру симптомокомплексів шляхом представлення симптомокомплексу кожного захворювання числовими інтервалами лінгвістичних змінних. Розглянуто варіанти врахування експертних оцінок про структуру симптомокомплексів при обчисленні координат прототипів класів (колектив вирішальних правил, зважування та підсумовування оцінок).

На основі розробленої математичної моделі комбінованого ВП виконано проектування системи підтримки прийняття рішень та комплексна перевірка розробленої системи на реальних медичних даних, яка підтвердила ефективність роботи системи.