КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, КУСС-2022

Розмір шрифта: 
ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ФАКТОРІВ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ВДЕ ПІД ЧАС БАЛАНСУВАННЯ РЕЖИМІВ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ
Владислав Михайлович Лисий, Петро Дем'янович Лежнюк

Остання редакція: 2022-10-29

Анотація


В роботі оцінено фактори спричинені масовим будівництвом відновлювальних джерел енергії (ВДЕ), які в свою чергу знижують їх енергоефективність, а суттєва потужність генерації, що залежить від погодних умов зумовлює складність у балансуванні режимів електроенергетичних систем.

Запропоновані методи структуризації втрат електроенергії, що спричинені перетоками потужності в електричних мережах, які появляються в них від зеленого генерування, дадуть змогу збільшити ефективність використання ВДЕ у балансуванні режимів шляхом закладання їх в графік генерації на наступну добу. Як наслідок покращення точності прогнозування генерування, що збільшує енергоефективності таких джерел.

Розглянуто, маневрені потужності електроенергетичних систем (ЕЕС) з сумісною роботою накопичувачі енергії. Для розбудови і нарощування потужності ВДЕ в енергосистемах як резерв розглядаються існуючі в ЕЕС маневрені потужності та водневі технології з біогазовими установками, що дозволить залишатися в межах похибки 5% графіку генерування. Такий підхід за мінімально доступної вихідної інформації забезпечує можливість порівнювати між собою різні способи резервування нерівномірності генерування ФЕС, оцінювати їх співрозмірність, а також визначити чутливість витрат до потужності способів резервування.

Досліджено особливості деградації фотовольтаїчних модулів в залежності від циклів роботи та умов за яких ці цикли відбувалися. Незаперечним є те, що темпи деградації мають місце в експлуатації. Тому з метою покращення прогнозу генерування та збільшення точності похибки, доцільним є визначення темпу руйнування та закладення цього значення в  графік генерації.

Нормування втрат в електричних мережах, викликаних ВДЕ та сумісного використання їх з водневими технологіями зумовлює науково-технічна задачу, що має місце у підвищенні енергоефективності таких джерел. А визначення темпів деградації та врахування їх доповнює дану задачу.