КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, КУСС-2022

Розмір шрифта: 
КЕРУВАННЯ ЕНЕРЗБЕРЕЖЕННЯМ НА ПІДПРИЄМСТВАХ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ
Олексій Вікторович Бабенко, Марина Василівна Кутіна, Людмила Олександрівна Проценко

Остання редакція: 2022-10-26

Анотація


На даний час, питання енергозбереження постає дедалі актуальнішим, враховуючи руйнування генеруючих об’єктів електроенергетики. До одного із варіантів енергозбереження можна віднести використання альтернативних джерел енергії. Це не лише економічна вигода для споживачів а й зменшення навантаження на електричні мережі та підтримка надійності роботи енергосистеми за рахунок роззосередження генерації електроенергії в умовах війни. Не варто забувати про екологічність такого способу виробництва електроенергії, що забезпечить збереження довкілля, а отже і здоров’я нащадків. До альтернативних джерел електроенергії відносять енергію сонця, вітру, морів, річок, біомаси, теплоти Землі. В той же час їх ефективність використання залежить від багатьох чинників.

Підприємства агропромислового комплексу для виготовлення продукції потребують значних обсягів електричної енергії , разом з цим відходами діяльності таких підприємств є  стічні води та органічні відходи на сміттєвих полігонах, з яких можна отримувати біомасу. Біомаса в свою чергу складає сировину для виготовлення біогазу, який потребують біогазові установки для вироблення електричних енергії.

Оскільки, Україна має потужний промисловий сільськогосподаський комплекс (частка у ВВП майже 10%) та щорічна його частка зростає, тому актуальною задачею є аналіз доцільності застосування біогазових установок на підприємствах тваринництва, агропереробки та міських відходів.

Аналіз обсягів відходів підприємств агропромислового комплексу, які можуть бути використані в якості сировини для виготовлення біогазу показав, що Україна має перспективи для розвитку біогазової енергетики, виходячи з потужного аграрного сектору. Застосування біогазових установок дозволить забезпечувати електричною енергією, теплом та гарячою водою підприємства аграрного комплексу, знизить навантаження на традиційні джерела енергії.