КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, КУСС-2022

Розмір шрифта: 
ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ СИТУАЦІЙНОГО АНАЛІЗУ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ
Володимир Михайлович Дубовой

Остання редакція: 2022-10-23

Анотація


Системи з дискретними станами широко розповсюджені і давно вивчаються. Найкраще досліджені лінійні системи та їх динаміка у дискретному часі. Для цього переважно використовується дискретне перетворення Лапласа. Також використовуються автоматні моделі логічних пристроїв. Проте задача моделювання динаміки багатовимірних розподілених систем з дискретними станами потребує додаткових досліджень. Метою роботи є створення засобів для імітаційного моделювання таких систем в середовищі Scilab/Xcos.

В роботі запропонована система базових блоків для моделювання ймовірнісних ситуаційних графів. У кожній вершині графа розраховується ймовірність переходу у інші стани з множини можливих станів. Ймовірності переходу є функціями дискретного часу. Процес зміни стану системи вважається марковським. Ймовірності переходів розраховуються за допомогою інтегралів згортки з ядрами, які визначаються з функціональної моделі системи.

Основу імітаційної моделі складають блок реалізації операції згортки через добуток матриць і блок декомпозиції багатовимірного ядра інтегрального перетворення.

Розроблені блоки для імітаційного моделювання динаміки багатовимірних розподілених систем з дискретними станами доповнюють бібліотеку блоків для моделювання децентралізованих розподілених систем керування і дозволяють здійснювати ситуаційно-подійне моделювання в середовищі Scilab/Xcos.