КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Контроль і управління в складних системах (КУСС-2020)

Розмір шрифта: 
ОЦІНКА ВІРОГІДНОСТІ КОНТРОЛЮ ІЗОЛЯЦІЇ БЛОКУ «ГЕНЕРАТОР-ТРАНСФОРМАТОР»
Василь Михайлович Кутін, Олександр Олександрович Шпачук

Остання редакція: 2020-09-11

Анотація


Проблеми розробки та впровадження методів неперервного контролю технічного стану обладнання блоків «генератор -трансформатор» не втрачають актуальності в Україні через значне старіння основного виробничого обладнання та продовження строків експлуатації електрообладнання електричних станцій.

Інформаційно-вимірювальні системи, що експлуатуються в даний час на енергоблоках електричних станцій, не дають можливості відстежувати зміну таких електричних параметрів ізоляції синхронних генераторів як опір, ємність та тангенс кута діелектричних втрат, що унеможливлює виявлення пошкодження на ранній стадії його розвитку. В свою чергу засоби релейного захисту через деякі принципові недоліки можуть бути нечутливими до виникнення однофазних замикань на землю обмотки статора поблизу нейтралі та при симетричному зниженні параметрів ізоляції обмотки статора. Крім того існує можливість хибних спрацювань при пусках блоків через несиметрію напруг у фазах генераторів, особливо гостро це проявляється в синхронних гідрогенераторах.

В роботі виконано оцінку вірогідності контролю методу контролю ізоляції обмотки статора синхронного генератора, що працює в блоці з трансформатором, який ґрунтується на накладанні на коло, що містить обмотку статора, сигналів змінної напруги частотою, що нижча, за номінальну частоту мережі, напруги постійного струму, використання енергії попередньо зарядженого конденсатора та розрахунку параметрів ізоляції блоку «генератор-трансформатор». Результати розрахунків можуть бути використані при проектуванні релейного захисту та систем діагностування електрообладнання нових енергоблоків, а також при реконструкції існуючих енергоблоків електричних станцій.


Ключові слова


синхронний генератор; блочний трансформатор; трансформатор власних потреб; струмопровід; ізоляція; інформаційно-вимірювальна система; діагностування