КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Актуальні проблеми бойового застосування та експлуатації і ремонту зразків озброєння та військової техніки (2024)

Розмір шрифта: 
ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ НА ПОКАЗНИКИ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПЕРЕВЕДЕННЯ ДИЗЕЛІВ НА РОБОТУ НА БІОДИЗЕЛЬНОМУ ПАЛИВІ
Андрій Павлович Поляков, Дмитро Валентинович Ячиченко

Остання редакція: 2024-10-14

Анотація


переведення дизельних двигунів на біодизельне паливо є важливим кроком для зменшення викидів і залежності від викопних ресурсів. Дослідження автомобіля КрАЗ-65053 з двигуном ЯМЗ-238ДЕ, переобладнаним для біодизелю, показало, що для досягнення аналогічних характеристик потрібно збільшити подачу пального на 14% і витрату на 17%. ККД переобладнаного двигуна знизився до 37,2%.

Використання біодизелю зменшує викиди твердих часток та чадного газу, але збільшує викиди NOx на 50%. Час і шлях розгону автомобіля збільшилися на 6,9–17,2% та 7,1–17,1% відповідно. Необхідні додаткові дослідження для оптимізації використання біопального

Ключові слова


біодизельне паливо, зменшення шкідливих викидів, екологічна стійкість, викиди CO₂,відновлюваний ресурс, адаптація двигунів

Посилання


1. Захарчук В.І. Основи теорії та конструкції автомобільних двигунів: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. / В.І. Захарчук. - Луцьк: ЛНТУ, 2011 – 233 с.

2. Транспортні енергетичні установки (традиційні, нетрадиційні та альтернативні), принцип роботи та особливості будови. / Ю.Ф. Гутаревич, Л.П.Мержиєвська, О.В. Сирота, Д.М. Тріфонов. – К.: НТУ, 2015. – 224 с.

 


Повний текст: PDF