КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, 
Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2026)

Розмір шрифта: 
ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ КЛАСИФІКАЦІЇ ЗОБРАЖЕНЬ У СФЕРІ ЗБЕРІГАННЯ ОВОЧІВ ТА ФРУКТІВ
Роман Всеволодович Лісачов, Віталій Борисович Мокін

Остання редакція: 2025-11-10

Анотація


Анотація
Робота присвячена створенню інтелектуальної інформаційної технології класифікації зображень овочів і фруктів для контролю їх стану під час зберігання. Використано згорткові нейронні мережі, машинне навчання та аугментацію даних у середовищі Kaggle з використанням Python та бібліотек TensorFlow і Keras. На основі датасету “Fruits and Vegetables Image Recognition” побудовано низку моделей, серед яких обрано оптимальну за балансом між точністю розпізнавання та тривалістю виконання. Розроблену технологію можна впровадити на Raspberry Pi або NVIDIA Jetson Nano для автономного моніторингу продукції в овочесховищах.

 

INTELLECTUAL INFORMATION TECHNOLOGY FOR CLASSIFYING IMAGES IN THE FIELD OF VEGETABLE AND FRUIT PRESERVATION

Abstract
This work is devoted to the creation of an intelligent technology for classifying images of fruits and vegetables to monitor their condition during storage. Convolutional neural networks, machine learning, and data augmentation were used in the Kaggle environment using Python and TensorFlow, and Keras libraries. Based on the dataset “Fruits and Vegetables Image Recognition”, several models were built, among which the optimal one was selected in terms of the balance between recognition accuracy and execution time. The developed technology can be implemented on Raspberry Pi or NVIDIA Jetson Nano for autonomous monitoring of products in vegetable storage facilities.


Ключові слова


інтелектуальна інформаційна технологія; класифікація зображень; нейронні мережі; MobileNetV2; EfficientNetB0; овочі і фрукти.

Посилання


Li, D., Bai, L., Wang, R., & Ying, S. (2024). Research Progress of Machine Learning in Extending and Regulating the Shelf Life of Fruits and Vegetables. Foods, 13(19), 3025. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://doi.org/10.3390/foods13193025  Наука про дані: машинне навчання та інтелектуальний аналіз даних: електронний навчальний посібник комбінованого (локального та мережевого) використання [Електронний ресурс] / В. Б. Мокін, М. В. Дратований – Вінниця: ВНТУ, 2024. – 258 с. – Режим доступу: https://docs.vntu.edu.ua/card.php?id=8163;   Ярослав Смакота. Зберігання овочів і фруктів: методи та умови – стаття на AgroApp - 17 грудня 2024 року, [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://agroapp.com.ua/uk/blog/zberigannya-ovochiv-i-fruktiv-metodi-ta-umovi/ 

Kritik Seth. Fruits and Vegetables Image Recognition Dataset – версія датасета на Kaggle – 2022 р. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.kaggle.com/datasets/kritikseth/fruit-and-vegetable-image-recognition

 

Роман Лісачов. Classifications of fruit and vegetable images – версія ноутбука на Kaggle – 07.10.2025 р. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.kaggle.com/code/romanlisachov/classifications-of-fruit-and-vegetable-images/edit

 

Kyeremeh Bright. Fruit and Vegetable Classification. – версія ноутбука на Kaggle. – 2022. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.kaggle.com/code/romanlisachov/classifications-of-fruit-and-vegetable-images/edit.

 

Akasha, M., Honnappa Harikantra, S., Thrupthi, P. R., Anappa Alur, V., & Hegde, S.. IoT Based Fruits and Vegetables Storage Monitoring and Machine Learning Based Shelf-Life and Disease Detection System. International Journal of Creative Research Thoughts (IJCRT), 11(6). – 2023. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://ijcrt.org/papers/IJCRTX020015.pdf.

 

Daza, A., Zavaleta Ramos, K., Arroyo Paz, A., & Mendoza Rivera, R. D. (2024). Deep Learning and Machine Learning for Plant and Fruit Recognition: A Systematic Review. Journal of System and Management Sciences, Vol. 14(No. 3). [Електронний ресурс]. URL: https://www.aasmr.org/jsms/Vol14/No.3/ Vol.14.No.3.14.pdf


Повний текст: PDF