Розмір шрифта:
Застосування віртуального датчика точки роси для запобігання конденсації та підвищення врожайності в теплицях
Остання редакція: 2025-03-11
Анотація
У праці досліджено механізм утворення конденсату, який сприяє розвитку грибкових захворювань та погіршенню мікроклімату в теплиці. Встановлено діапазони точки роси, що впливають на стабільність мікроклімату (від <13°C — стабільний до >23°C — дуже нестабільний). Розробка та впровадження віртуального датчика точки роси дозволяє значно покращити контроль мікроклімату у теплицях, зменшити утворення конденсату та підвищити ефективність вирощування рослин. Використання ШІ та IoT робить процес управління більш автономним та економічно ефективним. Автоматизація процесу дозволяє підвищити дельту температури (від точки роси) з 1°C до 5°C, зменшуючи ризик конденсації.
Ключові слова
IoT у сільському господарстві, мікроклімат теплиць, точка роси, автоматизація теплиць, контроль вологості
Повний текст:
PDF