КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2024)

Розмір шрифта: 
Роль людського фактору в забезпеченні безпеки на виробництві
Анатолій Анатолійович Хрустовський, Микола Антонович Томчук

Остання редакція: 2024-05-12

Анотація


У статті досліджено роль людського фактору в забезпеченні безпеки на виробництві та методи підвищення обізнаності працівників. Розглянуто вплив людських помилок, недбалості та нехтування правилами техніки безпеки на виникнення інцидентів і нещасних випадків. Проаналізовано наслідки таких порушень, включно з травмами, професійними захворюваннями, матеріальними збитками та репутаційними втратами для підприємства. Висвітлено важливість підвищення обізнаності персоналу в питаннях охорони праці для формування культури безпеки. Детально описано різноманітні методи підвищення обізнаності, такі як навчання та тренінги, інформаційні кампанії, залучення працівників до управління безпекою, системи стимулювання та контроль дотримання правил.


Ключові слова


безпека на виробництві; людський фактор; обізнаність працівників; охорона праці; запобігання інцидентам; навчання з безпеки; інформаційні кампанії; залучення персоналу; системи стимулювання; контроль безпеки; культура безпеки; економічна ефективність

Посилання


1. Гогіташвілі Г.Г. Управління охороною праці та ризиком за міжнародними стандартами: навч. посіб. Київ: Знання, 2007. 367 с.


2. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці: підручник. Львів: Українська академія друкарства, 2006. 336 с.


3. Катренко Л.А., Кібець І.В. Охорона праці: курс лекцій. Миколаїв: НУК, 2009. 344 с.


4. Керб Л.П. Основи охорони праці: навч. посіб. Київ: КНЕУ, 2003. 215 с.


Повний текст: PDF