КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2023)

Розмір шрифта: 
РОБОТА РОСТВЕРКУ І ПАЛЬ У СКЛАДІ ОДНОРЯДНОГО СТРІЧКОВОГО ПАЛЬОВОГО ФУНДАМЕНТУ
Олександр Юрійович Шмундяк, Наталя Вікторівна Блащук

Остання редакція: 2023-02-08

Анотація


У роботі на основі чисельного моделювання виконаний аналіз зміни перерозподілу зусиль між елементами однорядного стрічкового пальового фундаменту. Розглянуто характер зміни частки ростверку, реалізації його несучої здатності та реалізації несучої здатності паль. Варіювався вид ґрунту.

Встановлено, що ступінь реалізації несучої здатності палі і ростверку у складі однорядного стрічкового пальового фундаменту залежить не тільки від відносної довжини і кроку паль, а і від способу їх влаштування. Оскільки пальові фундаменти з бурових паль значно підвищують свою несучу здатність за рахунок спільної роботи їх елементів під навантаженням у порівнянні з пальовими фундаментами з забивних паль.

Ключові слова


чисельне моделювання, стрічковий пальовий фундамент, паля, ростверк, несуча здатність

Посилання


  1. Маєвська І. В., Блащук Н. В. Урахування роботи ростверку у складі стрічкових пальових та підсилених палями фундаментів : монографія. Вінниця : ВНТУ, 2013. 168 с.

2. Маєвська І.В., Блащук Н.В. Перерозподіл зусиль між елементами однорядного стрічкового пальового фундаменту Сучасні технології, матеріали та конструкції в будівництві: міжнародний н/т журнал ВНТУ, Вінниця. – 2019. – №1(26). – С.43-52.

3. Бартоломей А. А. Прогноз осадок свайных фундаментов / А. А. Бартоломей, И. М. Омельчак, Б. С. Юшков – М., Стройиздат, 1994. – 377 с.

4. Шмундяк О. Ю., Блащук Н. В. Різниця в роботі бурових і забивних паль у складі однорядного стрічкового пальового фундаменту. Актуальні питання сучасної науки та освіти (частина ІІ): ІІІ матеріали Міжнародної науково-практичної конференції м. Львів, 10-11 червня 2021 року. – Львів : Львівський науковий форум, 2021. –с. 46-49.


Повний текст: PDF