КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2023)

Розмір шрифта: 
ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ ЗАБРУДНЕННЯ ДОВКІЛЛЯ СПОЛУКАМИ РТУТІ
Ілона Павлівна Назаренко, Сергій Михайлович Кватернюк

Остання редакція: 2023-01-29

Анотація


Ртуть (Hg) давно визнана глобальним забруднювачем, оскільки вона може залишатися в атмосфері більше одного року. Загальновизнано, що ртуть, яка потрапляє в навколишнє середовище, має два джерела: природне та антропогенне. Hg приймає три основні форми в навколишньому середовищі, а саме метил-Hg (MeHg), Hg 0 і Hg 2+. Усі три форми Hg негативно впливають на природне середовище та становлять небезпеку для здоров’я людини. Зокрема, вони можуть пошкоджувати центральну нервову систему людини, що призводить до серцево-судинних, респіраторних та інших захворювань. MeHg є біодоступним і може біоакумулюватися в харчових мережах. Тому було запропоновано декілька методів видалення ртуті з ґрунту та водної системи. Ця стаття зосереджена на фіторемедіації, оскільки ця техніка є недорогою та екологічно чистою альтернативою традиційним методам.

Ключові слова


здоров’я, токсичність, ртуть, температура, медицина

Посилання


1. Мікроелементи в наземних середовищах. Біогеохімія, біодоступність і ризики металів 2005. – 371 с.
2. Anderson D.W., Suchanek T.H., Eagles-Smith C.A., Cahill T.M. (2008) Залишки ртуті та продук-тивність скопи та поганки в екосистемі, де домінують шахти. Ecol Appl 18: 227–238.
3. Бейлі Е.А., Грей Д.Є., Теодоракос П.М. (2002) Ртуть у рослинності та ґрунтах на покинутих ртутних шахтах на південному заході Аляски, США. Geochem: Explor Environ Anal 2: 275–285.
4. Brook RR (1998) Фіторемедіація шляхом випаровування. In: Brook RR (ed) Рослини, які гіпе-ракумулюють важкі метали. CAB International, Кембридж, Великобританія, С. 15–53.


Повний текст: PDF