КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2023)

Розмір шрифта: 
ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ЛІСОВИХ ПОЖЕЖ НА ДОВКІЛЛЯ
Ілона Павлівна Назаренко, Сергій Михайлович Кватернюк

Остання редакція: 2023-01-29

Анотація


Серйозною проблемою для багатьох країн світу, в тому числі для України, є надзвичайні ситуації, зокрема пожежі. Саме тому забезпечення пожежної безпеки є одним з пріоритетних напрямів, який потребує постійної уваги як з боку держави в цілому, так і окремих громадян. Актуальність проблематики обумовлена тим, що пожежі, в тому числі в екосистемах, завдають великої шкоди у вигляді прямих та побічних збитків, та часто призводять навіть до людських жертв. Окрім цього не потрібно забувати про екологічні збитки, які пов'язані з забрудненням атмосфери, води, ґрунту, живих організмів та рослинності в процесі горіння та внаслідок гасіння пожеж, що в кінцевому рахунку негативно впливає на здоров'я людей, порушенню нормальних умов їх життєдіяльності тощо.


Ключові слова


пожежа, екосистема, рослини, людина, життєдіяльність, вогонь, сезон

Посилання


1. Балабух В.О. Зібцев С. В. Вплив зміни клімату на кількість та площу лісових пожежу північно-чорноморському регіоні України. Український гідрометеорологічний журнал. 2016. № 18. С. 60–71.
2. De Groot W. J. et al. Development of the Indonesian and Malaysian fire danger rating systems. Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change. 2007. Vol. 12, No. 1. P. 165.
3. Noble I. R., Gill A. M., Bary G. A. V. McArthur's fire danger meters expressed as equations. Australian Journal of Ecology. 1980. Vol. 5, No. 2. P. 201–203.


Повний текст: PDF