КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2022)

Розмір шрифта: 
ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ ПУБЛІЧНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ
Інна Олексіївна Доберчак

Остання редакція: 2022-01-02

Анотація


Анотація

У статті визначено проблему зростання рівня довіри громадян України до владних структур через удосконалення публічних послуг. Установлено, що Україна стає на шлях розвитку Європи, та проаналізовано статті науковців, що займалися сутністю та структуруванням визначень публічних послуг, стандартизацією, уніфікацією, налагодженням системи надання управлінських послуг у нашій країні й організацією системи надання адміністративних послуг та визначенням механізму їх виконання. Визначено, що в Україні розрізняють різні види послуг, що називаються публічними, державними, адміністративними, соціальними, муніципальними, що мають особливості свого фінансування та використовуються у життєдіяльності громадян України. Розкрито сутність поняття «публічна послуга» з різних джерел та визначено історичний розвиток послуг як публічних. Приведено основні сфери надання державних та муніципальних послуг. Розглянуто вимоги до надання та якості публічних, зокрема державних, послуг, недоліки виконання публічних послуг в Україні та проблеми, що впливають на ефективність діяльності держави для задоволення інтересів її громадян й інших організацій. Приведено потреби суб’єктів-споживачів, а саме: потреба в безпеці, безпека громади, потреба в допомозі, потреба в легітимації для людини, потреби людини, що пов’язані з підтримкою повсякденної життєдіяльності, в інформації, комунікації та відпочинку, духовному та культурному визначенні й самовиявленні та послуги, що зможуть їх задовольнити. Розроблено деякі шляхи вдосконалення публічних послуг.



Ключові слова


Ключові слова: публічна послуга, особливості, фінансування, Україна, орган управління.

Посилання


  1. Роз’яснення щодо здійснення місцевими державними адміністраціями регуляторної діяльності у сфері надання адміністративних послуг. URL: http://www.dkrp.gov.ua/info/1730.
  2. І знову делегували... проблеми? Урядовий курʼєр. 2003. 28 січня. С. 7.
  3. Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності: Закон України № 255-VI від 10.04.2008. URL: http: zakon0.rada.gov.ua.
  4. Сороко В.М., Ходорівська Н.В. Надання державних послуг як функція державного управління. Вісн. держ. служби. 2007. № 3. С. 17–28.
  5. Писаренко Г.М. Адміністративні послуги в Україні. Актуа льні проблеми держави і права. 2005. № 26. С. 160–165. URL: http://www.apdp.in.ua.
  6. Центр політико-правових реформ. URL: http://pravo.org.ua.
  7. Щодо надання роз’яснень термінів, що застосовуються у Законі України «Про внесенні змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення»: лист Міністерства юстиції № 967-0-2-09-22 від 18.12.2009 URL: http://zakon0.rada.gov.ua.
  8. Шиндель Ю.А. Зміст надання публічних послуг у складі злочину, передбаченому ст. 365-2 Кримінального кодексу України. Вісник Харківського національного університету. 2013. С. 173–177.
  9. Тихомиров Ю.А. Теорія компетенції. М., 2001. 355 с.
  10. Тимощук В.П. Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України. К.: Факт, 2003. 496 с.
  11. .Абраменко Ю.Ю. Публічні послуги та їх роль у забезпеченні якості управління. URL: http://dridu.dp.ua.
  12. Про адміністративні послуги: Закон України від 06 верес. 2012 р. № 5203-VI. URL: www. zakon4.rada.gov.ua.
  13. Про заходи щодо упорядкування адміністративних послуг: Постанова Кабінету Міністрів України від 17 лип. 2009 р. № 737. URL: www.zakon4.rada.gov.ua.
  14. Концепція розвику системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади. URL: https://www.kmu. gov.ua/ ua/npas/29277890.

Повний текст: PDF