КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2020)

Розмір шрифта: 
Оптимізація складу грунтоцементу з використанням золи винесення
Руслан Павлович Гріщенко

Остання редакція: 2020-05-19

Анотація


Виконано пошук оптимального складу ґрунтоцементу, що містить різний відсоток золи винесення: від незначних добавок до заміни половини маси ґрунту на золу. Пошук оптимального складу виконаний на підставі експериментальних досліджень з визначення фізико-механічних характеристик. Експериментально визначалась міцність зразків ґрунтоцементу при заміні від 5 до 50% ваги ґрунту но золу винесення. Встановлено, що добавка золи винесення у кількості 5-12% призводить до збільшення міцності зразків у порівнянні із зразками без добавок, що містять в якості в’яжучого тільки цемент.

З метою розробки практичних рекомендацій щодо оптимального складу грунтоцементу було виконане математичне моделювання роботи армованої грунтоцементними палями основи. Для чисельного моделювання був використаний програмний комплекс Plaxis. При сталому кроці армуючих елементів досліджувались властивості ґрунтоцементного масиву в залежності від деформативності елементів армування і деформативності підсилюваного грунту.

Ключові слова


грунтоцемент, зола винесення; міцність; модуль деформації; армований масив; математичне моделювання; напружено-деформований стан

Повний текст: PDF