КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Інноваційні технології в будівництві-2022

Розмір шрифта: 
ЕКОЛОГІЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВИБОРУ ДЖЕРЕЛА ТЕПЛОТИ ДЛЯ КОТЕЛЬНІ
Наталія Дмитрівна Степанова, Євген Сергійович Ранда, Катерина Петрівна Ільчук

Остання редакція: 2022-11-16

Анотація


Встановлено, що вибір оптимального з екологічної та економічної точки зору джерела теплоти для водогрійної котельні є доцільним. Проаналізовано техніко-економічні та екологічні показники джерел теплоти для потреб теплопостачання такі, як спалювання природного газу, бурого вугілля (або брикетів з нього), тріски деревини з твердих порід, паливних гранул з деревини або соломи, а також електрокотельні. Обрано найбільш оптимальний варіант джерела теплоти для котельні.


Ключові слова


котельня; тріска деревини; паливні гранули; буре вугілля; природний газ; солома; електроенергія; SimaPro; boiler room; wood chips; fuel pellets; brown coal; natural gas; straw; electricity

Посилання


Перспективи розвитку ринку біомаси в ЄС і Україні. Вплив використання біомаси на зміну клімату. URL:  https://uabio.org/materials/328/. (дата звернення 10.06.2022 р.)

 

Гелетуха Г. Підготовка та впровадження проектів заміщення природного газу біомасою при виробництві теплової енергії в Україні : практичний посібник. Київ, 2015. 71с.

 

Тарифні плани. URL: https://gas.ua/uk/business/tariffs. (дата звернення 10.06.2022 р)

 

Тарифи на водопостачання та водовідведення. URL: https://vinvk.com.ua/tarif-posluga/297-tarif-diuchiy. (дата звернення 10.06.2022 р).

 

Степанова Н. Д., Пилипенко Т. І. Економічний та екологічний аспекти теплопостачання на базі геліоустановок. Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки. 2013. № 5. С. 65-68. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchnu_tekh_2013_5_14. (дата звернення 19.11.2021).

 


Повний текст: PDF