КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Інноваційні технології в будівництві-2022

Розмір шрифта: 
МОЖЛИВОСТІ УКРАЇНИ ПРИ АДАПТАЦІЇ ПРОГРАМИ LIFE 2021-2027
Сергій Станіславович Яворський, Сергій Михайлович Кватернюк

Остання редакція: 2022-11-22

Анотація


В статті проведено огляд програми LIFE та основних можливостей України при адаптації Програми LIFE  2021-2027.  Програма LIFE була запущена Європейським Союзом в 1992 році і спочатку фінансувала лише проекти цільових видів, що наведені в додатках до Директиви про середовище проживання та птахів. Проте, програма LIFE 2014-2020 пішла вже далі і відкрилася для видів та середовищ існування, які перебували під загрозою зникнення в європейських червоних списках, та була спрямована на більш широке коло питань. Україна отримала можливість також використати частину цих коштів на пріоритетні напрямки у сфері охорони довкілля, зокрема на відновлення довкілля від наслідків війни, зменшення забруднення повітря, води, грунтів, рослинного і тваринного світу, скорочення споживання природних ресурсів та реалізацію права на безпечне для життя і здоров'я довкілля.


Ключові слова


програма; угода; проєкт; захист; адаптація; клімат; довкілля

Посилання


1. Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу [Електронний ресурс] : Закон України від 18.0.2004 № 1629-IV. — Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1629-15#n16.

2. Урядовий портал: Україна приєдналася до європейської програми «LIFE» для клімату та  довкілля [Електронний ресурс] — Режим доступу : https://www.kmu.gov.ua/news/ukrayina-priyednalasya-do-yevropejskoyi-programi-life-dlya-klimatu-ta-dovkillya.

3. Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у Програмі ЄС LIFE - Програмі дій з довкілля та клімату [Електронний ресурс] : Закон України від 20.09.2022 № 2590-IX. — Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2590-IX#Text.

4. Угода між Україною та Європейським Союзом про участь України у Програмі ЄС LIFE -                   Програмі дій з довкілля та клімату [Електронний ресурс] : Верховна Рада України. — Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_002-22/sp:max50:nav7:font2#n2.

5. European Commission : LIFE Climate Change Mitigation and Adaptation [Electronic resource] :  — Access mode : https://climate.ec.europa.eu/eu-action/funding-climate-action/life-climate-change-mitigation-and-adaptation_en/.

6. Програма LIFE для України [Електронний ресурс] : Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України : Верховна Рада України. — Режим доступу : https://zp.gov.ua/upload/files/o_1gcthb61j1n911msm18q61q0h1litv.pdf.

7. European Commission : Search funding & tenders [Electronic resource] :  — Access mode :  https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/.


Повний текст: PDF