КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Інноваційні технології в будівництві-2020

Розмір шрифта: 
Оцінка потенціалу енергоефективності огороджувальних конструкцій за допомогою методів MCDA
Павло Сергійович Ряполов, Юрій Семенович Бікс

Остання редакція: 2020-11-08

Анотація


Багатокритеріальну чисельну оцінку потенціалу енергоефективності огороджувальних конструкцій проведено двома популярними методами – методом аналізу ієрархій (AHP) як суб’єктивним методом оцінювання та методом сірого реляційного аналізу (GRA) як об’єктивним методом. Обидва методи дозволяють упорядкувати альтернативи та можуть бути застосовані як інструменти підтримки прийняття рішень у процесі прийняття рішень при виборі найкращої альтернативи з точки зору багатокритеріальної оцінки. Для більш об’єктивного аналізу, прийнято до уваги різні фізичні та фізико-механічні параметри стінових огороджувальних конструкцій та запропоновано концепція узагальненого показника потенціалу енергоефективності оболонки. В якості критеріїв для дослідження були обрані час теплової інерції, внутрішня питома теплоємність, а також безрозмірний показник теплової інерції D, загальний термічний опір стін Rtot, маса стіни та вартість матеріалів її шарів.
Проведені дослідження показали, що найкращим типом огороджувальної конструкції стіни з точки зору узагальненого індексу потенціалу енергоефективності є стіна з арболіту та стіна арболіт + солома, майже втричі менший потенціал показала стіна із землебиту. Стіни з саману(глинобит), чуркобетону та солом'яних панелей мають практично однакове значення узагальненого показника потенціалу енергоефективності. Характерним в аналізі результатів є те, що метод AHP показав більш неоднорідні результати, ніж GRA. Можливою причиною цього є різниця в техніках оцінювання - AHP позиціонується як суб’єктивний метод із парними матрицями порівняння, тоді як GRA вважається об’єктивним методом порівняння.


Ключові слова


метод аналізу ієрархій (AHP); сірий реляційний аналіз (GRA); TOPSIS; методи багатокритеріального аналізу (MCDA); оцінка потенціалу енергоефективності; багатошарові стінові конструкції

Повний текст: PDF