КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Сучасні тенденції розвитку фінансових та інноваційно-інвестиційних процесів в Україні (2024)

Розмір шрифта: 
ТРАНСФОРМАЦІЯ СЕРЕДОВИЩА ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ
Сергій Анатолійович Матюх, Євгеній Миколайович Рудніченко

Остання редакція: 2024-02-07

Анотація


Проведений аналіз свідчить про зменшення валового нагромадження у відсотковому співвідношенні до ВВП, що пояснюється сповільненням розвитку економіки України, оскільки нестабільна ситуація, що зумовлена військовими діями не сприяє інвестуванню в розширення виробництва або модернізацію, залучення інвестицій внутрішніх та зовнішніх інвесторів, також спостерігається збільшення невпевненості на ринку. Доведено, що у 2022 році негативні тенденції переважали у всіх сферах соціально-економічного розвитку українського суспільства, а на зменшення рівня реальної заробітної плати впливала і енергетична криза з одночасним перериванням операційних процесів під час повітряних тривог. Представлений індекс промислової продукції за видами діяльності та основними промисловими групами у 2022 році значно зменшуються, що свідчить, як про втрату промислового потенціалу країни, так і про проблеми у внутрішньому споживчому попиті внаслідок економічних труднощів зумовлених війною.


Ключові слова


середовище, стратегія, підприємство, динаміка, криза.

Посилання


  1. Валовий внутрішній продукт (ВВП) в Україні 2023 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/gdp/.
  2. Індекси промислової продукції за видами діяльності та основними промисловими групами (ОПГ) за 2013-2022 роки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2007/pr/prm_ric/prm_ric_u/arh_ipv_u.html.

Повний текст: PDF