КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Сучасні тенденції розвитку фінансових та інноваційно-інвестиційних процесів в Україні (2023)

Розмір шрифта: 
МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕКОЛОГІЧНОЇ ШКОДИ ТА ЗБИТКІВ
Марія Володимирівна Ільїна

Остання редакція: 2023-03-01

Анотація


У статті розглянуто основні методологічні підходи до оцінки шкоди та збитків, завданих навколишньому природному середовищу України внаслідок збройної агресії проти держави. Проаналізовано ключові напрями оцінювання шкоди та збитків; наведено основні документи, що регламентують визначення екологічних втрат на поточний період. Обгрунтовано особливості застосування екосистемного підходу для комплексного визначення завданих довкіллю збитків і втрат.


Ключові слова


екологічний збиток; екологічна шкода; економічна оцінка; екосистема; навколишнє природне середовище.

Посилання


  1. Хвесик М.А., Ільїна М.В. Екосистемні платежі як інструмент реалізації екосистемного підходу в управлінні природокористуванням. Економіка України. 2022. № 10. С. 76-92.
  2. Оцінювання  шкоди  та  збитків,  завданих  екосистемам  України  внаслідок  воєнних  дій.  Науково-практичні  рекомендації / Під ред. М.В. Ільїної. К. : ДУ «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України», 2021. 44 с.

Повний текст: PDF