КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Сучасні тенденції розвитку фінансових та інноваційно-інвестиційних процесів в Україні (2022)

Розмір шрифта: 
Роль системи освіти в забезпеченні конкурентоспроможності країни
Тетяна Василівна Андросова, Оксана Андріївна Кулініч, Альона Вікторівна Толок

Остання редакція: 2022-02-23

Анотація


Обґрунтовано зростання ролі освіти,як чинника виробництва,щоформує інтелектуальну основу економіки знань. Доведено, що ефективність сучасного матеріального виробництва та науково-технічний прогрес перебувають у прямій залежності від загального рівня розвитку знань. Проаналізовано та визначено чинники успіху конкурентоспроможності високорозвинених країн та України. Доведено використання освітнього потенціалу як ключового чинника у конкурентній боротьбі на міжнародному ринку.


Ключові слова


система освіти; конкурентоспроможність; виробництво; науково-технічний прогрес; інтелектуальний потенціал

Посилання


1.Кулініч О. А., Зарецька Л. М. Місце і роль освіти в інституційному забезпеченні громадянського суспільства. Національне виробництво й економіка в умовах реформування: стан і перспективи інноваційного розвитку та міжрегіональної інтеграції. 2015. С. 381-383.

2. Національна економіка: опорний конспект лекцій / Укладачі: Зарецька Л. М., Кулініч О.А. – Харків: ХДУХТ, 2021. 132с.

3. Кулініч О. А., Федоренко Н.М. Індекс інклюзивного розвитку – альтернативна система оцінювання економічного розвитку країн. Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність: міжнар. наук.-практ. конф. ХДУХТ. Ч. 2. 2020. С. 87-89

4. Кулініч О. А. Бенчмаркінг України за якістю соціальної сфери.Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2009. С. 48-59.

5. Кулініч О. А., Зарецька Л. М. Державне регулювання сфери вищої освіти. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2015. Вип. 2. С. 168-179.

6. Ушакова Н.Г., Кулініч О.А., Помінова І.І., Федоренко Н.М Актуальні тренди вищої освіти: монографія. - Харків: МОNОGRAF, 2019. 124 с.


Повний текст: PDF