КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Сучасні тенденції розвитку фінансових та інноваційно-інвестиційних процесів в Україні (2021)

Розмір шрифта: 
АНАЛІЗ КОНЦЕНТРАЦІЇ ТА КОНКУРЕНЦІЇ НА СТРАХОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ
Надія Василівна Писаренко

Остання редакція: 2021-03-02

Анотація


У статті розглянуто актуальність проведення оцінки концентрації та рівня конкуренції на страховому ринку України в умовах його глобалізації. Проаналізовано показники концентрації та монополізації страхового ринку України. Виявлено, що в цілому ринок страхування в Україні є неконцентрованим, як і окремий його сегмент - ринок ризикового страхування. Ринок страхування життя є помірно концентрованим або з помірною монополізацією. Проаналізовано зв’язок між процесом концентрації ринку та конкуренцією на ньому. Питання конкуренції, як рушійного механізму розвитку ринкових відносин, визначено через специфіку конкуренції на страховому ринку.

Ключові слова


страховий ринок; концентрація страхового ринку; рейтингова оцінка; активи страхових компаній; конкуренція.

Посилання


1. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.nfp.gov.ua/ua/Informatsiia-prostan-i-rozvytok-strakhovoho-rynku-Ukrainy.html

2. Независимый рейтинг страховых компаний [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://forinsurer.com/rating

3. Іnsurance Top [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://forinsurer.com/insurancetop_64, https://forinsurer.com/insurancetop_60.

4. Пахненко О.М. Страховий ринок України та країн ЄС: порівняльний аналіз [Електронний ресурс] / О.М. Пахненко, А.Ю. Семеног, М.О. Мілютіна // Економіка та суспільство. – 2017. – №12. – С. 612-617. – Режим доступу: http://www.economyandsociety.in.ua/journal/12_ukr/101.pdf1


Повний текст: PDF