КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Сучасні тенденції розвитку фінансових та інноваційно-інвестиційних процесів в Україні (2021)

Розмір шрифта: 
СТРУКТУРА ІНВЕСТИЦІЙ У ПРОЕКТИ ДЕРЖАВНОПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ
Наталя Богуславівна Ярошевич, Ірина Юріївна Кондрат

Остання редакція: 2021-02-27

Анотація


Проведено кількісну оцінку структури інвестицій у проекти ДПП в Україні за даними Світового банку протягом 1992 – 2020 років. Встановлено, що пріоритетними за обсягом інвестицій секторами застосування державно-приватного партнерства в Україні є електроенергетика та телекомунікації. Проведено кількісну оцінку реалізації проектів ДПП в Україні за даними Міністерства економічного розвитку та торгівлі. Встановлено, що сектори очищення та розподілення води, а також виробництва, транспортування і постачання тепла є лідируючими за кількістю договорів ДПП в Україні. В результаті проведеного порівняльного аналізу встановлено значні відмінності у секторальній структурі ДПП України та ЄС. Зроблено висновок про малу привабливість для приватного інвестора в Україні суспільно значимих проектів, пріоритетних у країнах ЄС, що зумовлено законодавчою неврегульованістю в Україні проблеми виплати приватним інвесторам компенсацій у випадку невиконання державою своїх зобов’язань за укладеними договорами ДПП та відшкодування різниці у тарифах.

Ключові слова


державно-приватне партнерство; структура інвестицій; секторальна структура ДПП; інвестиції в проекти ДПП.

Посилання


1. Infrastructure Finance, PPPs & Guarantees. World Bank Group: веб-сайт URL: http://ppi.worldbank.org/snapshots/country/ukraine (дата звернення: 28.01.2021)

2. Стан здійснення ДПП в Україні. Міністерство економічного розвитку та торгівлі України: веб-сайт URL: https://www.me.gov.ua/?lang=uk-UA (дата звернення: 29.01.2021)

3. Про державно-приватне партнерство: Закон України від 1 липня 2010 року № 2404-VI / Верховна Рада України URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2404-17 (дата звернення: 28.01.2021)

4. Ярошевич Н.Б., Кондрат І.Ю., Якимів А.І. Державне управління інвестиційною діяльністю: Навчальний посібник Львів: Новий Світ –2000, 2020. 429с.

5. Сучасні реалії фінансово-економічного розвитку регіонів, галузей, підприємств, бізнесу: монографія / Ярошевич Н.Б. та ін.; за ред. Л.М. Савчук, Л.М. Бандоріної. Дніпро: Пороги, 2020. 504 с.


Повний текст: PDF