КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Сучасні тенденції розвитку фінансових та інноваційно-інвестиційних процесів в Україні (2021)

Розмір шрифта: 
ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ КРАЇНИ
Надія Миколаївна Давиденко

Остання редакція: 2021-02-25

Анотація


Зазначено, що централізоване бюджетне регулювання є об’єктивною і невід’ємною функцією держави. Встановлено, що чим вища нерівномірність (асиметрія) в регіонах, тим більшою стає і необхідність централізованого втручання у перерозподіл загальних доходів для вирівнювання можливостей виконання бюджетних зобов’язань усіма органами влади, що практично приводить до зрівнялівки, що і відбувається в реальній дійсності. Доведено, що важливою ознакою досконалості фінансового механізму державного регулювання суспільних відносин є спрямованість його на подолання надмірної нерівномірності (асиметрії) розвитку регіонів країни.

Ключові слова


фінансовий механізм; асиметрія фінансового забезпечення; державне регулювання; фінансові ресурси.

Посилання


1. Бистряков І. К. Фінансовий простір держави: відтворення територіальних економічних систем. Регіональна економіка. 2012, №4. С. 82-89.

2. Давиденко Н.М., Буряк А.В. Розвиток фінансового потенціалу регіонів України в умовах децентралізації. К.: ФОП Ямчинський О.В., 2019. 224 с.

3. Економічна теорія: Навч. посібник. за ред. В. О. Білика і П. Т. Саблука; 4-е вид., перероб. та допов. К.: ННЦ ІАЕ. 2004. 560 С.


Повний текст: PDF