КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Сучасні тенденції розвитку фінансових та інноваційно-інвестиційних процесів в Україні (2021)

Розмір шрифта: 
АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
Оксана Анатоліївна Ковалик

Остання редакція: 2021-02-22

Анотація


Проблеми розвитку малого бізнесу завжди являються актуальними. Саме малий бізнес забезпечує надійність, ефективність та гнучкість внутрішнього ринку України. В останні роки відбулося багато подій, що негативно вплинули на розвиток малого бізнесу і на які необхідно звернути особливу увагу. У статті визначено, що об’єкти малого бізнесу визначаються переважно на основі кількісних критеріїв і показників, що характеризують масштаби фірми та являються основою середнього класу, який забезпечує стабільність в суспільстві. Розвиток малого бізнесу в Україні відбувається відчутно повільніше ніж у інших розвинутих країнах. Проведений аналіз динаміки кількості представників підприємств малого бізнесу України за останнє десятиріччя та визначено, що вони займають 95% від усієї підприємницької діяльності країни. Розглянуті заходи, що проводяться для підтримки малого бізнесу в Україні, серед них: державні та банківські кредитні програми підтримки; спеціальні програми фінансових установ та гранти. Вплив коливання курсу гривні на малий бізнес також значний: закупівельні ціни на товари з-за кордону та валютні платежі за франшизи постійно зростають. Визначені фактори, які негативно впливають на розвиток малого бізнесу: економічна криза, політична нестабільність та пандемія. У подальшому аналізі проблеми розвитку малого бізнесу необхідно сформувати інструментарій, який би враховував як розмір підприємства так і всі позитивні та негативні фактори, що на нього впливають.


Ключові слова


малий бізнес; тенденції; розвиток; проблеми; динаміка; державна підтримка

Посилання


  1. Грішнова О.А. Соціальна відповідальність у контексті подолання системної кризи в Україні. Демографія та соціальна економіка. 2011. № 1. С. 39-46.
  2. Прохорова В.В. Організаційно-економічне забезпечення розвитку малого підприємництва України. Бізнесінформ. 2012. № 9. С. 132-135.
  3. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/. (дата звернення: 10.02.2021)
  4. Ковтуненко К.В., Пар’єва О.О. Методи стратегічного управління в умовах кризи. Економіка: реалії часу. 2012. №2(3). С.84-87.
  5. Орлова В.О. Розвиток малого бізнесу: сучасні реалії та нові напрями державної політики. Економічний часопис-XXI. 2013. № 5-6(1). С. 18-22.
  6. Кушнір О.К. Малий бізнес в Україні: проблеми розвитку. Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Економічні науки. 2015. Вип. 10. С. 178-183.

Повний текст: PDF