КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Сучасні тенденції розвитку фінансових та інноваційно-інвестиційних процесів в Україні (2021)

Розмір шрифта: 
МОДЕЛЬ БЕНІША ЯК ІНСТРУМЕНТ ВИЯВЛЕННЯ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ
Ірина Миколаївна Вигівська, Ольга Олексіївна Сокирко, Катерина Сергіївна Шаповалова

Остання редакція: 2021-01-27

Анотація


Шахрайства, пов’язані з фінансовою звітністю, як навмисні викривлення чи невідображення істотних фактів господарського життя в бухгалтерському обліку, і як наслідок, у фінансовій звітності, охоплюють широкий діапазон неправомірних чи правомірних дій, що призводять до складання та оприлюднення неправдивих фінансових звітів. Об’єктом дослідження в роботі була фінансова звітність десяти підприємств Овруцького району Житомирської області різних видів діяльності за 2018-2019 рр. Встановлено, що шість підприємств з дослідженої вибірки демонструють відсутність фальсифікації фінансової звітності, а чотири підприємства демонструють наявність таких фальсифікацій. Ймовірність фактичності результатів використання методики Беніша складає 76 %, що дає можливість робити висновки, але не дає можливості точно стверджувати про наявність фальсифікацій, тому дана модель має використовуватися в комплексі з іншими методиками або підходами до виявлення таких викривлень інформації.


Ключові слова


фінансова звітність; фальсифікація; модель Беніша; аналіз

Посилання


1. Beneish, M.D. (1999). The detection of earnings manipulation. Financial Analysts Journal. 1999. Vol. 55, No. 5. P. 24-36.

2. Punder, B. (2013). Measuring Accounting Quality. Strategic Finance. URL: https://sfmagazine.com/wp-content/uploads/sfarchive/2013/05/FINANCIAL-REPORTING-Measuring-Accounting-Quality.pdf.


Повний текст: PDF