КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Енергоефективність в галузях економіки України-2023

Розмір шрифта: 
Практична доцільність переходу від довгих до коротких паль у стовпчастих пальових фундаментах
Вадим Вікторович Саміленко, Олександр Юрійович Шмундяк, Ірина Вікторівна Маєвська

Остання редакція: 2023-11-11

Анотація


Виконаний аналіз результатів математичного моделювання стовпчастого пальового фундаменту з забивних паль з різними геометричними параметрами у двох видах ґрунту. Варіювалась довжина паль і їх крок при сталій кількості у кущі. При збільшенні відстані між палями та зменшенні їх довжини підвищується реалізація несучої здатності паль у складі фундаменту. Ступінь реалізації роботи ростверку у порівнянні з відповідним фундаментом мілкого закладання найбільш суттєво підвищується при збільшенні кроку паль. Отже, найбільш ефективну роботу показують пальові фундаменти з коротких паль при збільшеній відстані між ними.

Досліджена економічна ефективність переходу в однорідних ґрунтах від куща з довгих паль при стандартному мінімальному кроці до куща з коротких паль при збільшеній відстані між палями. За рахунок врахування спільної роботи паль і ростверку кущ з коротких паль з більшими габаритами ростверку забезпечує таку ж несучу здатність, як кущ з довгих паль з компактним ростверком.

На підставі кошторисних розрахунків показано, що застосування фундаментів з коротких паль при збільшенні розмірів ростверку може призвести до економії коштів до 30%.


Ключові слова


стовпчастий пальовий фундамент; ростверк; забивна паля; перерозподіл навантажень; кошторисна вартість; економічна доцільність

Повний текст: PDF