КОНФЕРЕНЦІЇ ВНТУ електронні наукові видання, Актуальні проблеми бойового застосування та експлуатації і ремонту зразків озброєння та військової техніки (2023)

Розмір шрифта: 
АНАЛІЗ ТА ДЕЯКІ ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ БОЙОВОГО ЗАСТОСУВАННЯ МОБІЛЬНИХ ВОГНЕВИХ ГРУП ОЗБРОЄНИХ ПЗРК З ПРОТИДІЇ БПЛА ТА КР
Сергій Володимирович Черкашин, Олександр Анатолійович Токар

Остання редакція: 2023-11-09

Анотація


За досвідом останніх війн і воєнних конфліктів, а також російсько-Української війни, спостерігається тенденція підвищення можливостей безпілотних літальних апаратів з ураження різноманітних підрозділів та об’єктів. Для цього здійснюється багатоетапне і ешелоноване застосування безпілотних літальних апаратів та крилатих ракет способами, які обираються відповідно до наявної оперативно-тактичної обстановки. Безпілотні літальні апарати та крилаті ракети різних класів і типів не є унікальним засобом вирішення поставлених завдань, якому не можна протидіяти. Але потрібно розуміти, що всі подібні дії в умовах ведення швидкоплинних бойових дій та різкої зміни обстановки пов'язані з певними труднощами, обумовленими характерними відмінностями безпілотних літальних апаратів у порівнянні із типовими цілями (малі геометричні розміри, мала ефективна поверхня відбиття, низька акустична помітність, низьке температурне випромінювання).

Розглянуто аналіз застосування безпілотних літальних апаратів та крилатих ракет за час повномаштабного вторгнення російської федерації на територію України. Зазначено, що основними завданнями використання безпілотних літальних апаратів та крилатих ракет є: розвідка, дорозвідка, виявлення, передача інформації, корегування, нанесення ударів по виявленим підрозділам (об᾿єктам) та інше. Проаналізовано окремі аспекти використання сучасних дронів та крилатих ракет. Рекомендовані шляхи та особливості дій мобільних вогневих груп із БПЛА та КР. Зокрема всім методам протидії потрібна сучасна техніка – від засобів спостереження та виявлення до систем перехоплення та знищення. Проведений аналіз особливостей сучасних засобів протидії ударним безпілотним літальним апаратам та крилатим ракетам.


Ключові слова


безпілотні літальні апарати; мобільна вогнева група; сіра зона; переносний зенітний ракетний комплекс

Посилання


  1. Аналіз сучасних засобів знищення безпілотних літальних апаратів. Р.В. Корольов, Н.О. Королюк, О.В. Петров, К.В. Сюлев, Харківський національний університет Повітряних Сил.
  2. 2. Класифікація безпілотних літальних апаратів. О.І. Тимочко, Д.Ю. Голубничий, В.Ф. Третяк, І.В. Рубан, Харківський національний університет Повітряних Сил.
  3. 3. Уроки застосування безпілотних літальних апаратів у російсько-Українській війні. О. Коршець, В. Горбенко, Національний університет оборони України.
  4. 4. Огляд та аналіз світового досвіду боротьби з ударною безпілотною авіацією. А.Г. Єрилкін, Д.О. Гур’єв, Д.В. Карлов, О.В. Коробецький, Ю.А. Шевченко, Харківський національний університет Повітряних Сил.

Повний текст: PDF